Site icon Autonome Antifa

Μήπως τελικά παίζει να πάμε άκλαφτοι σαν τα μινκ; 11.2020

Επειδή βλέπουμε ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι σημαίνει Lockdown, θα δώσουμε ένα παράδειγμα. Που λέτε, προτού μας ξανακλείσει όλους μέσα, το ελληνικό κράτος είχε ήδη καραντινιάσει την Κοζάνη (15/10) και την Καστοριά (21/10). Λόγω «υψηλού ιικού φορτίου». Σημειωτέον: η Καστοριά και η Κοζάνη είναι οι κατεξοχήν ελληνικοί «εξαγωγείς γούνας». Λίγες μέρες μετά μάθαμε ότι «ο ιός μεταλάσσεται μέσω των μινκ». Οπότε, «για να σώσει τον πλανήτη», το ανιδιοτελές δανέζικο κράτος σχεδίαζε να σκοτώσει… όλα τα μινκ εντός της επικράτειάς του.

Για μια στιγμή όμως! Από την καπιταλιστική σκοπιά, «τα μινκ» έχουν άλλο όνομα: είναι η πρώτη ύλη της βιομηχανίας γούνας! Η Δανία είναι, λέει, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γούνας στον κόσμο. Το Φθινόπωρο είναι η ώρα συγκομιδής της γούνας. Αλλά η βιομηχανία γούνας, ακόμη και προ ιού, βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Δηλαδή: Το δανέζικο κράτος προσπαθεί να σκοτώσει όλα του τα μινκ γιατί δεν μπορεί να τα πουλήσει. Ταυτόχρονα επιβάλλει και τα υπόλοιπα καλά της καραντίνας: επιδότηση των αφεντικών της γούνας – υποχρεωτικός εγκλεισμός των άνεργων εργατών της γούνας.

Πίσω τώρα στα πρώτα θύματα του «δεύτερου κύματος», δηλαδή την Καστοριά και την Κοζάνη. Από το 2016 μέχρι το 2019, το 80% των πωλήσεων ελληνικής γούνας «χάθηκε». Οπότε το κλείσιμο της Καστοριάς και της Κοζάνης είχε ακριβώς τα ίδια αγαθά αποτελέσματα με τα εν Δανία. Οι 6.000 εργάτες της ελληνικής βιομηχανίας γούνας φυλακίστηκαν στα σπίτια τους. Τα αφεντικά της γούνας γλύτωσαν τους μισθούς, και πολύ θα ήθελαν να παραλάβουν κάποια επιδότηση. Δηλαδή:

Τα έθνη κράτη έχουν τα ίδια προβλήματα: την καπιταλιστική κρίση.

Τα έθνη κράτη χρησιμοποιούν την ίδια ρητορική: τον ιό.

Τα έθνη κράτη ακολουθούν πανομοιότυπες πρακτικές: το κλείσιμο των ασθενικών κλάδων της εθνικής οικονομίας, που είναι ταυτόχρονα και κλείσιμο στον εαυτό τους.

Και όλες αυτές οι πανομοιότυπες «λύσεις», όλες οι μεταμφιέσεις, όλα τα ρητορικά παιχνίδια του κάθε έθνους κράτους, διατάσσονται όλο και επιθετικότερα εναντίον όλων των υπόλοιπων κρατών στο εξωτερικό, και εναντίον της εργατικής τάξης στο εσωτερικό. Το άλλο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι ακόμη ζοφερότερο: Το καπιταλιστικό σύστημα δε νοιάζεται, ούτε για ιούς, ούτε για τη ζωή των μινκ. Τα μινκ είναι απλά η πρώτη ύλη για εμπορεύματα που δεν μπορούν να πουληθούν – οπότε εις θάνατον. Τι σημαίνει αυτό για τις ζωές των εργατών που δεν μπορούν να δουλέψουν με κέρδος; Απλά κοιτάξτε γύρω σας. Θα δείτε το κλουβί. Θα δείτε και το μινκ.

Exit mobile version