Site icon Autonome Antifa

Στην εποχή όπου όλες οι γνώμες γίνονται μία…

Πήρε τ’ αυτί μας ότι «στο πλαίσιο της αξιοποίησης του χώρου» που στεγάζει την κατάληψη Rosa Nera έπεσε και η πρόταση «να μετατραπεί το κτίριο σε βιβλιοθήκη». «Δημοτική βιβλιοθήκη», «πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη», οτιδήποτε τελοσπάντων προκειμένου η Rosa να πάρει πόδι.

Σε ό,τι βέβαια μας αφορά, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η κατάληψη της Rosa Nera είναι ήδη (ανάμεσα στα πολλά άλλα που κάνει) και μια ανοιχτή, δημόσια, εναλλακτική βιβλιοθήκη. Κι όχι μόνον αυτό: η κατάληψη της Rosa Nera είναι επιπλέον ένας μοναδικός, για την πόλη των Χανίων, πολιτικός χώρος που στεγάζει, φιλοξενεί και διαδίδει πολιτικές ιδέες και γνώμες που αντιτίθενται στον κυρίαρχο κρατικό – δημοσιογραφικό – ακαδημαϊκό λόγο που τώρα τελευταία τείνει να ενοποιηθεί…

Οι εκδόσεις antifa scripta ξεκινήσαμε να εκδίδουμε το περιοδικό antifa – πόλεμος ενάντια στο φόβο το 2006. Έκτοτε, πέρα απ’ τη σταθερή έκδοση του περιοδικού (που μετρά ήδη 71 τεύχη) έχουμε εκδώσει μια σειρά βιβλίων που ξεκινούν από την ελληνική ιστορία του μεσοπολέμου και φτάνουν ως την έκρηξη του πολυεθνικού βρετανικού προλεταριάτου μέσα στα ’80s. Παράλληλα, η αντιφασιστική συνέλευση autonome antifa ξεκίνησε να μιλά και να δρα οργανωμένα ενάντια στον ελληνικό φασισμό από το 2009. Πολλές δεκάδες σύντροφοι και συντρόφισσες προσπάθησαν (και συνεχίζουν ακόμα!) να εξηγήσουν την ακατανόητη νέα ελληνική ιστορία από τη σκοπιά της ταξικής αυτονομίας.

Χάρη στη σταθερή επιμονή της κατάληψης Rosa Nera να διοργανώνει πολιτικές εκδηλώσεις, μπορέσαμε να βρεθούμε και να μιλήσουμε με εκατοντάδες Χανιώτες και Χανιώτισσες για ιδέες που σπάνια βρίσκουν έδαφος ν’ αναπτυχθούν αλλού: η ιμπεριαλιστική πολιτική του ελληνικού κράτους, ο φασισμός όχι ως σύμβολα του παρελθόντος, αλλά ως κρατική πολιτική για το σήμερα, οι προσπάθειες των μικροαστών να αναδυθούν ως πολιτικό σώμα την περίοδο της καπιταλιστική κρίσης, η «εξέλιξη» της ιατρικής ως διαδικασία σύμφυτη με την εξέλιξη του καπιταλισμού, η αυτόνομη οργάνωση ως τρόπος επιβίωσης της νέας εργατικής τάξης υπήρξαν όλες τους γνώμες που παρουσιάστηκαν υπό τη μορφή δημόσιων πολιτικών εκδηλώσεων στο χώρο της κατάληψης και αποτέλεσαν πεδίο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για εκατοντάδες ανθρώπους που παρακολούθησαν αυτές τις εκδηλώσεις.

Χάρη στη δημόσια και ανοιχτή βιβλιοθήκη και στο αντίστοιχο βιβλιοπωλείο της Rosa Nera στάθηκε εφικτό να κυκλοφορήσουμε τα βιβλία μας στην πόλη των Χανίων. Με άλλα λόγια βρήκαμε ένα φιλόξενο πεδίο όπου επέτρεπε και ενθάρρυνε τη διακίνηση ανταγωνιστικών ιδεών  προς τις κυρίαρχες. Λέμε και ξαναλέμε ότι η δύναμή μας είναι ο λόγος. Και το εννοούμε· καθώς ο ηλεκτρονικός Τύπος, τα blogs και τα social media διεκδικούν το αποκλειστικό μονοπώλιο στο τι να λέμε και τι να σκεφτόμαστε χρειάζεται να παράγουμε ιδέες και γνώμες για εργατική χρήση στο σήμερα. Αυτές οι γνώμες δε μπορεί, παρά να είναι εμπόλεμες. Αυτές οι γνώμες δε μπορεί, παρά να είναι βγαλμένες μέσα απ’ την εμπειρία του εργασιακού χώρου και της πλατείας. Αυτές οι ιδέες δε μπορεί, παρά να είναι παράξενες, σαν και τους ανθρώπους που τις υποστηρίζουν.

Αλλά, αυτές οι παράξενες ιδέες έχουν κόστος, ακριβώς γιατί δεν είναι ιδέες σκέτες. Καθώς τώρα τελευταία το κράτος και οι μηχανισμοί του ασχολούνται επισταμένως με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να διατυπώνεται δημοσίως, η λογοκρισία μας χτυπά όλο και πιο συχνά την πόρτα: τα τηλεοπτικά κανάλια διαβάζουν τις αφίσες μας και αποφαίνονται ότι είμαστε «πράκτορες της Τουρκίας»· το youtube και το facebook κατεβάζουν τα βίντεό μας επειδή «αμφισβητούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας»· ακαδημαϊκοί εκδοτικοί οίκοι μας δίνουν ραντεβού στα δικαστήρια γιατί «κλέβουμε τα πνευματικά τους δικαιώματα». Οπότε το πράγμα δεν είναι απλό. Η κατάληψη της Rosa Nera, ακόμη κι όταν διαφωνούσε με τις ιδέες μας, ποτέ δεν μας απέκλεισε, δε μας σαμπόταρε, δε μας λογόκρινε, ακριβώς γιατί ανάμεσα στα άλλα ήταν κι ένα πεδίο ελευθερίας του λόγου.

Παρακολουθούμε από τα δικά μας πόστα τις εξελίξεις στα Χανιά και τις προσπάθειες συκοφάντησης και αποπολιτικοποίησης της Rosa Nera. Μας φαίνεται ότι η απόπειρα έξωσής της, είναι ταυτόχρονα και μια απόπειρα φίμωσης όσων διαφωνούν με τις κρατικές απόψεις γύρω απ’ την εξωτερική πολιτική, τη διαχείριση του εδώ προλεταριάτου, την «υγεία» και την «αρρώστια». Μας φαίνεται τελικά ότι καθώς όλο το πολιτικό σύστημα, τα μήντια κι οι ακαδημαϊκοί ομογενοποιούνται, καθώς ζούμε στην εποχή όπου όλες οι γνώμες γίνονται μία, η επίθεση στη Rosa Nera είναι ένα μήνυμα που δεν αφορά μονάχα την κοινωνία των Χανίων.

Αθήνα

Οκτώβρης 2020

αντιφασιστική συνέλευση autonome antifa

εκδοτική ομάδα antifa scripta

Exit mobile version