Site icon Autonome Antifa

Βρε τι βγήκε απ’ την κάλπη! // 07.2023

Αυτοί που πρόσφατα βρήκαν και πάλι λόγους να ψηφίσουν, αποτελούν μόλις το 50% όσων διαθέτουν το σχετικό δικαίωμα. Είναι μια γκρίζα ταξική περιοχή ανησυχούντων δημοσίων υπαλλήλων, χρεωμένων μαγαζατόρων και στριμωγμένων ιδιοκτητών που απέκτησε τα σημερινά της χαρακτηριστικά από το 2010 και μετά. Τα χίλια τους λάβαρα πότε έγραφαν Χρυσή Αυγή, πότε Σύριζα, πότε ΑΝΕΛ και πάντα «αγανάκτηση». Πίσω από τα λάβαρα όμως, βρισκόταν μία ενιαία διαδικασία: η ανακάλυψη επίκαιρων τρόπων συστράτευσης με το κράτος τους ενάντια στην εργατική τάξη. Η διαδικασία γίνεται καλύτερα κατανοητή στις ακραίες της μορφές: επί Σύριζα-ΑΝΕΛ, οι αριστεροί «αλληλέγγυοι στους μετανάστες» κατέληξαν να δουλεύουν ως δεσμοφύλακες των «κέντρων υποδοχής μεταναστών».

Αυτός ο ενεργητικά πατριωτικός και αντεργατικός προσανατολισμός των μικροαστών ανταμείφθηκε για τα καλά όσο το ελληνικό κράτος διαχειριζόταν την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση ως πανδημία. Το ευρωπαϊκό χρήμα χρησιμοποιήθηκε για να στηθεί μια πολεμική οικονομία. Οι εργάτες κλείστηκαν σπίτια τους και τράφηκαν με επιδόματα και συσσίτια. Την ίδια στιγμή όμως, οι δημόσιοι υπάλληλοι λάμβαναν ολόκληρο τον μισθό τους. Οι μαγαζάτορες επιδοτούνταν με δανεικά κι αγύριστα. Οι μικροϊδιοκτήτες τσιμπούσαν κρατική επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση του μονάκριβου σπιτιού τους. Πρόσφατα, όλοι αυτοί ψήφισαν εκείνον που όντως τους τάισε εις βάρος της εργατικής τάξης.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν είναι διαφορετικοί από τους εναπομείναντες του Σύριζα ή των φασιστικών κομμάτων που ξεπηδούν όποτε το κράτος κάνει παραγγελιά. Πρόκειται για το ίδιο κοινωνικό υποκείμενο. Στριμώχτηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το δίπολο Σύριζα-ΑΝΕΛ τους πρότεινε τρόπους σκληρού πατριωτικού και αντεργατικού προσανατολισμού. Υιοθέτησαν την πρόταση σε όλες της τις μορφές. Πρόσφατα ψήφισαν Νέα Δημοκρατία γιατί τους φαίνεται ο πιο έγκυρος φορέας για την εφαρμογή της. Αυτό είναι και το πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών: εντολή για τη συνέχιση του ταξικού πολέμου με όλα τα μέσα.

Στο μέλλον η καπιταλιστική κρίση και ο παγκόσμιος πόλεμος θα συνεχιστούν. Το ελληνικό «πολιτικό σύστημα» θα συνεχίσει τις μεταλλάξεις του. Όλες θα στοχεύουν στην όξυνση του ταξικού πολέμου. Όλες θα στοχεύουν στη σύνταξη των Ελλήνων μικροαστών με το κράτος τους.

Πρόκειται για εθνικοσοσιαλισμό με τα όλα του.
Μακάρι εμείς οι υπόλοιποι να διακρίνουμε τις μελλοντικές του μορφές καλύτερα απ’ ό,τι διακρίναμε τις προηγούμενες.

Exit mobile version