Site icon Autonome Antifa

Autonome Antifa: Σύντομη Ιστορία του Γερμανικού αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος (1980-2003), 2007

Autonome Antifa: Σύντομη Ιστορία του Γερμανικού αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος (1980-2003) · antifa scripta

Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2007 (Εξαντλημένο)
Τίτλος Πρωτοτύπου: Autonome in Bewegun, aus den 23 Jahren, Association A, 2003


Το βιβλίο Autonome Antifa: Σύντομη Ιστορία του Γερμανικού αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος (1980-2003) αποτελείται από επιλεγμένα κεφάλαια της γερμανικής έκδοσης Αυτόνομοι σε Κίνηση, το οποίο πραγματεύεται αναλυτικά το γερμανικό κίνημα των αυτόνομων από το 1980 ως το 2003. Τα δύο επιμέρους κεφάλαια που μεταφράσαμε έχουν για θέμα το γερμανικό αντιφασιστικό κίνημα όπως αυτό γεννήθηκε τη δεκαετία του ’80 και άκμασε κατά τη δεκαετία του ’90. Τα όσα περιλαμβάνονται είναι γραμμένα από κομμάτια του γερμανικού κινήματος και απευθύνονται σε αντίστοιχους και για αντίστοιχους τέτοιους μικρότερης ηλικίας. Οι σύντροφοι που κατέγραψαν τα πεπραγμένα του γερμανικού κινήματος δεν είχαν σαν στόχο την ακριβή απαρίθμηση γεγονότων, αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο: Την καταγραφή της κινηματικής μνήμης κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι χρήσιμη σήμερα.

Η επανένωση της Γερμανίας το 1990 ήταν η απόδοση στα δυτικογερμανικά αφεντικά της λείας που δικαιούνταν ως κομμάτι των νικητών του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή η διαδικασία δεν ήταν καθόλου απλή. Στα απόνερά της εμφανίστηκε ένα νέο είδος νεοναζιστικής βίας, μια ακροδεξιά νεολαία με κοινωνικές ρίζες και δική της κουλτούρα εν τη γενέσει. Αυτή την κουλτούρα είχαν να αντιμετωπίσουν οι Αυτόνομοι, οι οποίοι γνώριζαν επίσης τη δική τους άνοδο. Υπήρχαν περιοχές όπου έκαναν «κουμάντο» οι μεν και το ανάποδο. Είναι σ’ αυτό το περιβάλλον που το γερμανικό κίνημα αποφάσισε να δημιουργήσει το antifa: δηλαδή οργανωμένες αντιφασιστικές ομάδες, δικτυωμένες αναμεταξύ τους. Ομάδες απ’ αυτές που έχουν καθήκοντα κι υποχρεώσεις και που κοιτούν να οργανώσουν κι άλλους συντρόφους και συντρόφισσες. Οι antifa ομάδες της Γερμανίας λοιπόν πρώτα και κύρια έδωσαν μια μακροχρόνια μάχη με τους φασίστες, αλλά ταυτόχρονα πολιτικοποίησαν αμέτρητους νεολαίους απ’ όλη τη Γερμανία. Αυτή την ιστορία περιγράφει το Autonome Antifa.


Διαβάστε τον πρόλογο της έκδοσης εδώ:

Exit mobile version