Site icon Autonome Antifa

Fritz Fischer, Η Συνέχεια των Ελίτ: Από την Αυτοκρατορία στο Τρίτο Ράιχ (1871-1945), 2015

Fritz Fischer, Η Συνέχεια των Ελίτ: Από την Αυτοκρατορία στο Τρίτο Ράιχ (1871-1945) · antifa scripta

Τίτλος Πρωτοτύπου: Bündnis der Eliten: Zur Kontinuität der Machtstrukturen in Deutschland 1871-1945, Droste Verlag GmbH, 1979

Α’ Έκδοση: Ιανουάριος 2015 (Eξαντλημένη)


Ο Fritz Fischer ήταν καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Το έργο του συνοψίζεται σε ένα ξαναδιάβασμα της γερμανικής ιστορίας που καταλήγει στο ότι οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι βρίσκονταν στις επιδιώξεις του γερμανικού κράτους. Ο Φίσερ δηλώνει ευθύς εξαρχής εχθρός του κυρίαρχου τρόπου ερμηνείας του κόσμου μας και της ιστορίας του, σφοδρός πολέμιος των ιστορικών τομών. Η θέση του, γνωστή και ως Θέση του Φίσερ είναι ότι οι στρατιωτικοί, επεκτατικοί στόχοι του ναζιστικού καθεστώτος, όχι μόνο δεν ήταν μια καινούρια επινόηση του Αδόλφου Χίτλερ, αλλά αποτελούσαν επιδιώξεις του γερμανικού κράτους ακόμα και πριν το 1914. Οι αιρετικές του θέσεις πυροδότησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τη διαμάχη των ιστορικών στη Γερμανία. Ο ίδιος κατηγορήθηκε για αντιγερμανισμό, καθώς τα γραπτά του εξέθεταν το γερμανικό κράτος.

Ο Φίσερ, βέβαια, δεν ήταν κομμάτι του ανταγωνιστικού κινήματος. Μιλάει από μια ακαδημαϊκή σκοπιά, γι’ αυτό οι γνώμες και τα συμπεράσματά του έχουν πολύ συγκεκριμένα πολιτικά όρια. Μια αφήγηση που επιδιώκει να είναι στ’ αλήθεια ανταγωνιστική εξ ορισμού δε θα είναι ακαδημαϊκή. Το βέβαιο όμως είναι ότι μας χρειάζεται μια επισκόπηση της ιστορίας μας που να μην εντοπίζει ιστορικές τομές και «παρενθέσεις», αλλά να βλέπει τα έθνη-κράτη ως σχηματισμούς με συνέχεια στο χρόνο και διαρκή επιδίωξη των συμφερόντων τους.


Exit mobile version