Αγαπητέ κύριε Κοτζιά,
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εθνική και σοσιαλιστική μάχη του υπουργείου Εξωτερικών ενάντια στον αλυτρωτισμό των άλλων.
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις σας και ειδικά από την οξύνοια με την οποία εντοπίζεται η σχέση ονομάτων και αλυτρωτισμού. Πράγματι, αν επιτρεπόταν αυτοί οι ακατανόμαστοι να λέγονται «σκέτη Μακεδονία», υπήρχε ο κίνδυνος να διεκδικήσουν και άλλα τμήματα του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας. Ποτέ δεν ξέρεις με τους Βαλκάνιους.
Από την άλλη όμως, φοβούμαστε πως η εξόχως αριστερή πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών, αφήνει ένα επικίνδυνο υπόλοιπο. Συγκεκριμένα, αν όλα πάνε όπως μας λέτε ότι θα πάνε, τους γείτονες θα τους πούνε «Βόρεια Μακεδονία», οπότε η μοναδική «σκέτη Μακεδονία» στον κόσμο, θα ανήκει στο ελληνικό κράτος. Θα πρέπει να παραδεχτείτε πως σε μια τέτοια περίπτωση, ο κίνδυνος ανάδυσης αλυτρωτικών αισθημάτων δεν θα έχει εξαλειφθεί. Αντιθέτως, θα παραμένει, ως ελληνική πρόθεση κυριαρχίας επί του συνόλου της Μακεδονίας. Ποτέ δεν ξέρεις με τους Βαλκάνιους.
Σε μια τέτοια περίπτωση μάλιστα, θα βρεθείτε πάλι να διαδηλώνετε όλοι μαζί ντυμένοι Μεγαλέξαντροι και κανείς δεν θέλει να σας δει ντυμένο Μεγαλέξαντρο, πόσο μάλλον τον κύριο Λαφαζάνη ντυμένο Βουκεφάλα.
Το «να μην αφήσουμε τον πατριωτισμό στους φασίστες» (θα έπρεπε να) έχει και κάποια όρια, τουλάχιστον αισθητικής φύσεως.
Οπότε, τώρα που είναι ευκαιρία, σας προτείνουμε να σκεφτείτε και τη μετονομασία του γεωγραφικού διαμερίσματος που κατέκτησε ο ελληνικός στρατός το 1912-1913, σε «Νότια Μακεδονία». Ούτως ή άλλως, παλιότερα λεγόταν «Νέες Χώρες», οπότε είμαστε συνηθισμένοι σε μετονομασίες.
Σε κάθε περίπτωση, η μετονομασία του συγκεκριμένου γεωγραφικού διαμερίσματος σε «Νότια Μακεδονία» θα είναι μια κίνηση αντάξια της πρώτης αριστερής κυβέρνησης, Θα δώσει στους γείτονες κίνητρα να αλλάξουν το όνομά τους. Θα δώσει θανάσιμο χτύπημα στον αλυτρωτισμό, που τόσο ενοχλεί όλους τους Έλληνες, με πρώτο το ΚΚΕ. Σε περίπτωση μάλιστα που σκέφτεστε να ναυαγήσετε το όλο πράγμα ούτως ή άλλως, όπως κάνατε πρόσφατα με την Κύπρο, η κίνηση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λέτε ότι «εμείς κάναμε ειλικρινείς υποχωρήσεις».
Σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε.
Υ.Γ.: Σε περίπτωση που εισακουστούμε, θα θέλαμε να αναφέρεται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας ότι η πρόταση προέρχεται από τα Εξάρχεια. Επειδή εδώ έχει γίνει της μόδας να λέμε τι πρέπει να κάνει το ελληνικό κράτος, θέλουμε να βλέπουν και οι άλλοι ποιος κάνει τις καλύτερες προτάσεις.